PENGENALAN KEPADA PERCETAKAN OFSET - Mohammad Ahyar Zulkefli (Penerbit UTHM, 2015)
Di luar sana terdapat berbagai-bagai buku dan bahan cetakan sebagaimana buku yang anda baca ini. Buku ini dicetak dalam format, tulisan dan gambar yang sama bagi setiap salinan. Tahukah anda bagaimana buku ini dihasilkan? Buku ini dicetak menggunakan mesin cetak yang mampu menghasilkan beribu-ribu salinan cetakan dalam tempoh satu hari. Sebelum adanya mesin cetak, berpuluh-puluh pekerja diperlukan dalam tempoh 2 tahun hanya untuk menghasilkan 200 salinan buku. Buku ini memberi penerangan kepada anda berkenaan proses dalam menghasilkan sesuatu cetakan khususnya percetakan ofset litografi. Dengan membaca buku ini, anda akan tahu proses kerja dan betapa pentingnya teknologi percetakan dalam kehidupan seharian kita. Namun apa yang menjadikannya lebih penting adalah apa yang anda lakukan sekarang, iaitu membaca. Setiap kali anda membaca, anda meneroka pelbagai ilmu pengetahuan, fakta dan cerita. Membacalah yang membuatkan betapa pentingnya teknologi percetakan.