Gen Z Tanggapan dan Pemikiran dalam Pengajian Melayu - Tengku Intan Marlina Mohd Ali; Madiawati Mamat@Mustaffa; Maizira Abdul Majid (Penerbit UTHM, 2022)
Generasi Z membesar dalam dunia yang semuanya berhubung menerusi teknologi. Lantaran itu, mereka lebih mesra untuk berkomunikasi secara maya. Malahan generasi ini dikatakan kurang mempunyai kemahiran komunikasi serta kurang kemahiran interpersonal.” Justeru itu, buku Gen Z Tanggapan dan Pemikiran dalam Pengajian Melayu mengemukakan perbincangan pemikiran dan gaya hidup Generasi Z dari pelbagai perspektif dalam dunia Pengajian Melayu yang merangkumi pelbagai bidang seperti sastera, bahasa, seni dan budaya. Isu yang diketengahkan dalam buku ini bersifat semasa yang berhubungan rapat dengan Generasi Z. Antara isunya adalah tentang gaya hidup Generasi Z dalam dunia teknologi, aspek komunikasi, kesesuaian pengajaran dan pembelajaran, penerapan pendidikan Islam dan Generasi Z dalam dunia sastera. Kesemua isu ini merupakan teras pembangunan dan pembentukan Generasi Z yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani. Membaca kajian dalam buku ini juga secara tidak langsung dapat mengenali pemikiran, karekter dan keperluan Generasi Z yang sangat penting dalam mencorakkan masa depan masyarakat dan negara pada masa akan datang.