Harta Tak Alih dalam Islam - Mohd Borhanuddin Zakaria (Penerbit UTHM, 2022)
Karya ini merupakan hasil daripada hasil kajian yang dikemukakan untuk memperoleh Ijazah Sarjana Pengajian Islam di Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 2008. Kajian sarjana ini pada asalnya bertajuk pemilikan harta tak alih mengikut pendangan fuqaha. Penerbitan semula kandungan asal tesis sarjana ini dibuat melalui pembentangan kertas kerja dan seminar. Penghasilan karya ini merupakan sebahagian usaha mengetengahkan wacana ilmiah dalam keilmuan Syariah terutama dalam bidang kekayaan Islam. Pelaksanaan konsep harta dalam Islam ini mula dilaksanakan dalam pentadbiran negara semenjak zaman Rasulullah S.A.W sehinggalah berakhirnya kerajaan Othmaniyyah di Turki. Buku ini merupakan kajian secara perbandingan para fuqaha khususnya Harta Tak Alih Dalam Islam. Perbincangan meliputi latar belakang harta Islam dan sivil, konsep harta dan hartanah, aspek pemilikan dan pembahagian harta tanah. Dari segi pentadbirannya pula penulis turut membincangkan pelbagai aspek pentadbiran harta tanah, cukai tanah atau al-kharaj, pelupusan tanah, hak milik tanah, pengambilan balik tanah atau pelucutan hak milik tanah. Buku ini sesuai untuk dimiliki oleh para mahasiswa, pensyarah, pegawai tadbir tanah dan orang awam.