Sains dan Teknologi dalam Tamadun Islam - Roziah Sidik @ Mat Sidek (Penerbit UTHM, 2023)
Buku Sains dan Teknologi dalam Tamadun Islam ini mengupas dan menganalisis pembinaan dan perkembangan sains dan teknologi dalam tamadun Islam. Sejarah pembinaan bidang sains dan teknologi dalam tamadun Islam mendapat sentuhan pelbagai tamadun dunia termasuk Greek, Parsi, India dan Cina. Meskipun interaksi antara pelbagai tamadun ini berlaku secara meluas, namun tamadun Islam mempunyai formula tersendiri yang dijadikan landasan kepada pembentukan dan perkembangan ilmu. Formula berpegang kepada paradigma akidah ini bertujuan untuk memastikan ilmu yang dibangunkan bukan sekadar produk daripada tamadun lain, sebaliknya mempunyai tradisi dan watak tersendiri. Perkembangan bidang sains dan teknologi ini didorong oleh pelbagai faktor seperti keperluan masyarakat, sikap positif pemerintah terhadap ilmu pengetahuan, peranan orang perseorangan, aktiviti penterjemahan, penubuhan institusi sains, naungan kepada sarjana, bahasa Arab, ekonomi, sikap liberal pemimpin dan sistem lalu lintas yang bebas. Perkembangan sains dan teknologi dalam tamadun Islam juga digerakkan oleh sarjana yang hebat. Kebitaraan sarjana ini dikupas dari kerjasama erat antara mereka meskipun datang daripada etnik dan agama yang berbeza. Isu polymath yang menjadi kekuatan sarjana ini juga turut dikupas. Apatah lagi, polymath dilihat sebagai penyumbang kepada anjakan paradigma ke arah melakukan inovasi dalam bidang yang diceburi. Dengan pelbagai kekuatan ini, tamadun Islam memberi sumbangan yang besar kepada perkembangan bidang sains dan teknologi. Sumbangan ini pula memberi impak yang signifikan kepada perkembangan tamadun dunia.