Sheikh Abdullah Fahim Warisan Keilmuan, Astronomi dan Politik - Ermy Azziaty Rozali; Ezad Azraai Jamsari; Anwar Muttaqin (Penerbit UTHM, 2023)
Buku ini menjelaskan berkaitan ketokohan Sheikh Abdullah Fahim merangkumi perihal ketokohan, keilmuan, astronomi dan juga sumbangan politik di Tanah Melayu pada abad ke-19M dan ke-20M. Berberapa aspek diketengahkan dalam buku ini, iaitu dimulai dengan latar belakang dan peribadi Sheikh Abdullah Fahim yang ditelusuri untuk melihat kepada kerelevanan tokoh ilmuwan sepanjang zaman ini dengan lebih jelas. Kesinambungan warisan Sheikh Abdullah Fahim diterjemahkan melalui budaya cinta ilmu dalam keluarga beliau serta perihal peranan dan sumbangan besar Madrasah Dairat al-Maarif al-Wataniyah sebagai pusat pendidikan Islam yang memanisfestasi perjuangannya. Buku ni turut mengarap secara tuntas perihal kelestarian warisan kecendekiaan Sheikh Abdullah Fahim melalui sejarah retrospektif Madrasah Idrisiah di Kuala Kangsar, Perak. Antara lainnya mengupas replikasi artifak falak yang merupakan peralatan astronomi yang penting kepada ahli astronomi atau falak serta perancangan merealisasikan penubuhan Galeri Sheikh Abdullah Fahim agar menjadi pusat penyelidikan dan rujukan berkaitan ilmu falak, di samping memperkenalkan sektor pelancongan astronomi. Sumbangan Sheikh Abdullah Fahim dalam pemupukan semangat patriotik melalui wadah politik juga diketengahkan bagi menyempurnakan figura hebat ini dalam gambaran ketokohan dan kewibawaannya. Buku ini turut membincangkan dengan terperinci berkenaan penubuhan Institut Islam Hadhari, di Universiti Kebangsaan Malaysia di samping pewujudan Kursi Kecemerlangan Sheikh Abdullah Fahim di institut tersebut. Naskhah buku ini perlu dimiliki oleh pembaca bagi mendapatkan kupasan dan penerangan yang andal berkaitan Sheikh Abdullah Fahim. Ini kerana gerakan keilmuan dan perjuangan yang didukung oleh Sheikh Abdullah Fahim begitu kuat sehingga diangkat sebagai penasihat kepada Sultan, menasihati dan menyusun hal ehwal agama, pentadbiran, politik dan mengatur strategi kemerdekaan bagi mempertahankan kedaulatan negara. Kita sebenarnya amat terhutang budi dan perlu mengambil iktibar daripada perjuangan ulama silam yang sentiasa mendahulukan kepentingan agama dan negara dan mempunyai sifat cintakan tanah air yang tinggi.