Tegar Negara: Mengakar Naratif Siasah dan Bangsa - KU HALIM , KU HASNAN (Penerbit UTHM, 2025)
Buku kecil ini mengetengahkan isu-isu penting berkaitan pembinaan bangsa, patriotisme dan semangat cintakan tanah air. Ia menekankan bahawa pembentukan negara yang kukuh tidak boleh dipaksakan, sebaliknya perlu diasaskan atas komitmen sukarela, kefahaman ideasional, serta prinsip keadilan seperti federalisme, autonomi dan perlindungan hak-hak minoriti. Penulis menolak konsep majoriti-minoriti dalam usaha membina bangsa yang kohesif. Patriotisme pula tidak seharusnya terhad kepada simbol semata-mata, sebaliknya harus dizahirkan melalui tindakan dan sumbangan nyata demi negara. Kepercayaan rakyat terhadap pemerintah juga menjadi teras kejayaan sesebuah negara. Buku ini ditulis dengan iltizam untuk berkongsi pengetahuan dan membangkitkan kesedaran dalam kalangan pembaca dari pelbagai lapisan masyarakat. Ia sesuai dijadikan bahan bacaan dan rujukan ilmiah bagi pelajar serta pencinta tanah air, demi menyemarakkan rasa jati diri dan semangat kebangsaan di bumi Malaysia tercinta.