Konkrit - NOOR KHAZANAH A RAHMAN; MOHHAR MOHAMED; KAMARUL AINI MOHD. SARI (Penerbit UTHM, 2025)
Konkrit adalah bahan binaan utama yang digunakan secara meluas dalam industri pembinaan. Bermula dengan pengenalan kepada konkrit dan jenis-jenisnya, pembaca akan diperkenalkan kepada bahan asas yang digunakan serta sifat-sifat konkrit yang baik. Seterusnya, aspek reka bentuk konkrit dibincangkan secara mendalam, termasuk kepentingan nisbah air-simen dan reka bentuk campuran konkrit menggunakan kaedah DOE. Buku ini juga merangkumi pelbagai ujian penting seperti ujian mampatan, ujian penurunan dan ujian tanpa musnah bagi memastikan kualiti konkrit yang dihasilkan. Panduan juga diberikan untuk kerja konkrit melalui proses penyediaan, penghantaran, peletakan, pemadatan dan pengawetan konkrit, termasuk langkah-langkah penting dalam pembinaan konkrit. Selain itu, isu-isu seperti kecacatan konkrit dan masalah yang mungkin timbul dalam kerja konkrit turut dibincangkan bersama penyelesaian yang sesuai. Buku ini turut mengetengahkan aspek kerosakan konkrit dan teknik baik pulih, termasuk kerosakan akibat kebakaran serta kaedah pemulihan menggunakan grut simen. Buku ini sesuai untuk rujukan kepada pelajar kejuruteraan, jurutera awam, kontraktor dan sesiapa sahaja yang ingin memahami konkrit dengan lebih mendalam.