Menjejaki Keselamatan Bandar Pengalaman dalam Amalan Program Bandar Selamat - Siti Rasidah Md Sakip; Asmalia Che Ahmad; Norizan Mt Akhir (Penerbit UTHM, 2025)
Dalam era urbanisasi pesat, keselamatan bandar menjadi keutamaan yang tidak boleh diabaikan. “MENJEJAKI KESELAMATAN BANDAR PENGALAMAN DALAM AMALAN PROGRAM BANDAR SELAMAT: Bukti Empirikal Daripada Hasil Penyelidikan” membawa pembaca menyelami langkah-langkah dan strategi yang telah diambil untuk meningkatkan keselamatan di bandar-bandar kita. Buku ini menyajikan kajian kes dan analisis mendalam mengenai programprogram keselamatan bandar yang berjaya, serta cabaran yang dihadapi dalam pelaksanaannya. Kandungan buku ini adalah berdasarkan keadaan sebenar di tapak kajian melalui kaedah soal selidik, temubual, perbincangan kumpulan berfokus dan pemerhatian. Dengan pendekatan yang komprehensif dan berlandaskan data, buku ini merupakan rujukan penting bagi penggubal dasar, perancang bandar, dan sesiapa sahaja yang berminat untuk memahami dan meningkatkan keselamatan dalam persekitaran bandar. Ia juga sesuai sebagai bahan rujukan kepada para pelajar di dalam bidang alam bina dan persekitaran teruatamanya dalam bidang Senibina, Perancangan Bandar, Senibina Landskap dan Perbandaran. Temui kisah pengalaman dan kejayaan dari bandar-bandar yang telah berjaya mengubah wajah keselamatan mereka.