KHAZANAH KELULUT PERMATA ALAM - Noor Khazanah A Rahman; Noor Akhmazillah Mohd Fauzi; Siti Mariam Mohhar (Penerbit UTHM, 2026)
KELULUT si lebah tanpa sengat, semakin mendapat perhatian kerana khasiat madunya yang luar biasa serta potensinya dalam industri penternakan dan kecantikan. Bermula dengan pengenalan tentang ekologi kelulut, jenis lebah penghasil madu serta perbezaan antara madu asli dan madu tiruan, pembaca akan didedahkan kepada pelbagai aspek penting yang berkaitan dengan lebah kelulut. Kandungan nutrisi dan manfaat madu, pollen, serta propolis turut dikupas secara mendalam, memberikan gambaran jelas tentang khasiat luar biasa yang ditawarkan oleh serangga kecil ini. Bagi yang berminat dalam penternakan kelulut, buku ini menyediakan panduan tentang habitat, tumbuhan yang sesuai, pembiakan koloni, musuh semula jadi kelulut, teknik penjagaan sarang dan kaedah penuaian madu dan roti lebah (pollen). Menariknya, buku ini juga menyingkap peranan madu kelulut dalam dunia kecantikan, dengan penerangan tentang manfaatnya dalam produk penjagaan kulit dan kesihatan. Selain itu, strategi pemasaran dan penjualan madu kelulut dikupas bagi membantu penternak dan usahawan memaksimumkan potensi produk mereka di pasaran. Sesuai untuk peminat alam semula jadi, penternak lebah kelulut dan usahawan, buku ini boleh dijadikan rujukan dalam memahami, menternak dan memanfaatkan kelulut untuk pelbagai kegunaan.