WARISAN MALAYSIA: CERAKINAN SEJARAH DAN BUDAYA - Nazarudin Zainun; Ishak Saat (2013)
Buku ini menghimpunkan pelbagai artikel berkaitan dengan warisan khususnya di Malaysia dan telah dihasilkan oleh penulis-penulis yang berpengalaman dan berpengetahuan luas dalam bidang masing-masing. Secara ringkasnya, buku ini dibahagikan kepada dua bahagian iaitu bahagian Sejarah yang mengandungi enam artikel dan kebudayaan yang juga mengandungi tujuh buah artikel secara keseluruhannya. Pelbagai skop warisan telah ditonjolkan melalui artikel-artikel yang terkandung di dalam buku ini. Bermula dari sejarah keagamaan, pusat kegiatan agama, perundangan, kepercayaan, budaya kaum-kaum minoriti, penamaan tempat, dasar pentadbiran dan juga bentuk pengurusan juga disentuh dengan cukup menarik lagi mendalam. Diharap dengan cerakinan secara holistik ini yang merangkumi pelbagai cabang warisan dapat menarik hati para pembaca dalam menelusuri dan menghargai warisan negara kita.