BIODAIE - Zolkofli Awang; Norma Ismail; Halimi Mohd. Khalid (2023)
Buku ini memaparkan tentang kesepaduan antara ilmu sains Biologi dengan ilmu tauhidik. Ini merupakan satu usaha untuk menyemai pemahaman dan menghayati perkaitan diantara ilmu Biologi dengan ilmu tauhidik. Paling istimewa bagi buku ini ialah sebahagian besar isi kandungannya mengikut silibus Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM) bagi subjek sains Biologi. Oleh itu buku ini sesuai digunakan oleh para pelajar di semua peringkat khususnya yang berkaitan dengan sains Biologi. Buku ini boleh dijadikan sebagai panduan, terutamanya kepada pendidik bagi melaksanakan konsep penerapan nilai akidah merentas kurikulum dan juga kepada asatizah yang mengajar agama untuk memahami fakta sains Biologi. Secara umumnya buku ini sesuai untuk semua pembaca kerana dimuatkan juga dengan pengetahuan am tentang maqasid syariah dan isu fiqh (fekah) semasa. Juga diletakkan sudut 'Tadabbur, Ibrah dan Tazkirah' supaya pembaca dapat menghayati dan memanfaatkan praktis ilmu Biologi dalam kehidupan seharian. Buku ini memberi landasan kepada suatu perubahan paradigma, dari amalan biasa mempraktikkan sains konvensional kepada amalan penghayatan sains tauhidik, lebih-lebih lagi dari sudut pengajaran dan pembelajaran. Perubahan ini akan meletakkan falsafah sains moden ke landasan yang betul, mengangkat ilmu sains ke martabat ilmu yang lebih tinggi yang membawa keberkatan di dunia dan akhirat. Kepada para guru khususnya, perlu mengambil inisiatif ini sebagai satu amanah, kerana guru sebenarnya adalah seorang da'i yang berhadapan secara langsung dengan pelajarnya. Diharapkan usaha ini akan dapat membantu melahirkan guru-guru murobbi dan para pelajar yang berfikiran lebih inovatif dan futuristik, iaitu menjurus kepada kecemerlangan hidup di dunia dan juga di akhirat.