Roket Air Teori dan Pembinaan - KAMARUDIN, KAMARUL-AZHAR; ISMON , MAZNAN; OTHMAN , ZAHRUL HISHAM (2025)
Aktiviti permainan Roket Air merupakan salah satu cabang berkenaan Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) yang melibatkan teknologi pelancaran roket air. Aktiviti ini mampu memberi pendedahan kepada individu berkenaan konsep penerbangan sesuatu objek apabila dikenakan tenaga sebagai kuasa dorongan.Ia mampu mencungkil bakat, meningkatkan kreativiti dan memberi pendedahan kepada individu terutamanya murid-murid sekolah rendah dan menengah mengenai teori kejuruteraan dan ilmu sains angkasa. Murid-murid sekolah berpeluang menunjukkan kreativiti dalam mereka bentuk, membina seterusnya melancarkan model roket ciptaan mereka sendiri. Justeru, ia mampu memupuk minat murid dalam mata pelajaran sains dan teknologi.Buku ini boleh dijadikan panduan bagi sekolah-sekolah dalam menggalakkan minat terhadap ilmu roket air kepada pelajar. Terdapat juga teori melibatkan pengaruh sudut, beban dan tekanan. Ia juga menerangkan fungsi setiap peralatan yang diperlukan serta menunjukkan langkah menghasilkan roket air untuk kategori sasaran dan payung terjun.