Intelektualisme Islam Asia Barat dan Alam Melayu - Nurul Iman Mohamad Anuar Kamal,; Mohamad Zulfazdlee Abul Hassan Ashari,; Zulkarnain Mohamed, (2025)
Buku Intelektualisme Islam Asia Barat dan Alam Melayu menghimpunkan kupasan mendalam tentang perkembangan intelektual dan budaya Islam di kedua-dua rantau ini. Karya ini merangkumi pelbagai perspektif dan sumbangan sarjana Islam dalam membentuk pemikiran dan budaya masyarakat. Antara topik yang dibincangkan termasuklah konsep thaqafah yang menggabungkan kebudayaan dan nilai intelektual, peranan intelektualisme dalam kemajuan Melayu menurut pandangan Syed Sheikh Ahmad Al-Hadi, serta analisis falsafah kepengarangan Hamka melalui karyanya, Tuan Direktur. Buku ini juga menyentuh tentang aspek numerik Al-Quran dan kepentingannya dalam tulisan sarjana Islam. Sumbangan puisi dalam peperangan, khususnya oleh Ka’ab bin Malik, turut dianalisis sebagai alat taktikal pada zaman Rasulullah. Selain itu, pengkajian terhadap model tadbir urus Islam pada era Khulafa al-Rasyidin, nostalgia dalam puisi Ibn Hamdis, serta perjalanan Ibn Battutah sebagai pengembara terulung dunia turut disentuh. Perbincangan ini diakhiri dengan analisis tentang kebitaraan tata kelola Kerajaan Banu Marin, peranan wakaf wanita era Uthmaniyyah, sumbangan ulama Jawa dalam pendidikan di Perak, serta kelestarian amalan Islam dalam kalangan etnik Melanau di Sarawak. Buku ini penting untuk memahami bagaimana warisan intelektual dan budaya Islam mempengaruhi perkembangan masyarakat di Alam Melayu dan Asia Barat. Pembaca disarankan untuk mendapatkan buku ini sebagai sumber rujukan yang kaya dan komprehensif, yang bukan sahaja menambah pengetahuan tentang intelektualisme Islam tetapi juga memberi inspirasi kepada pemikiran kritis dan analitikal dalam konteks budaya dan sejarah yang luas.