Isu, Cabaran dan Strategi dalam Pencegahan dan Pemuliharaan Dadah di Malaysia - Phoong Seuk Wai,; Phoong Seuk Yen, (2026)
Isu penyalahgunaan dadah kekal sebagai cabaran sosial yang kritikal di Malaysia. Walaupun pelbagai inisiatif telah dilaksanakan, kadar penagihan semula dan kemunculan dadah sintetik baharu menunjukkan bahawa masalah ini bersifat dinamik serta memerlukan pendekatan lebih menyeluruh. Usaha pencegahan tidak boleh bergantung kepada penguatkuasaan semata-mata, sebaliknya perlu merangkumi pendidikan, kesedaran awam, pemulihan, integrasi sosial dan sokongan komuniti. Buku ini menghimpunkan pandangan ilmiah, dapatan kajian dan pengalaman praktikal daripada pelbagai pihak yang terlibat dalam pencegahan dan pemulihan dadah. Perbincangan meliputi isu semasa, cabaran agensi kerajaan dan NGO, serta cadangan strategi berasaskan bukti yang relevan dengan konteks semasa. Setiap bab disusun bagi memberi gambaran menyeluruh tentang ekosistem pencegahan dan pemulihan dadah. Diharapkan buku ini menjadi rujukan berguna kepada pembuat dasar, pengamal, pelajar dan masyarakat dalam memperkukuh usaha membina komuniti yang lebih sihat dan sejahtera.