Estetika WahyuTeori, Tokoh dan Peradaban dalam Kesusasteraan Islam - Nor Anida Awang; Mohd Taufiq Abd. Talib; Nik Murshidah Nik Din (2026)
Estetika Wahyu: Teori, Tokoh dan Peradaban dalam Kesusasteraan Islam menghimpunkan wacana terpilih tentang bagaimana wahyu membentuk horizon estetik, etika dan peradaban dalam tradisi sastera Islam Sebagai naskhah suntingan pelbagai pengarang, karya ini memadukan tiga paksi utama iaitu teori, tokoh, dan peradaban bagi menelusuri sejarah, gagasan dan amalan kesusasteraan islam dari era pra-Islam hingga kontemporari. Naskhah ini disunting oleh Noor Anida Awang. Mohd Taufiq bin Abd. Talib,dan Nik Murshidah Nik Din yang menyelaraskan kesatuan tema serta ketekalan gaya penulisan antara bab.Struktur buku dibangunkan secara bertahap. Bab 1 meninjau transformasi sastera Arab pra dan pasca Islam dalam kerangka tauhid dari akar jahiliah, perubahan tema, hingga fungsi dakwah dan pendidikan sebagai landasan sejarah dan epistemologi bagi kesusasteraan Islam. Bab 2 memperkenalkan mazhab sastera Barat (klasikisme, romantisisme, realisme, simbolisme, panasianisme) dari lensa Islam, untuk menilai batas, titik sentuh, serta pengajaran estetik-akhlak yang bermanfaat kepada pengkaryaan Islami Bab 3 menghuraikan etika dan estetika wahyu sebagai asas kesusasteraan Islam meletakkan adab, akhlak, dan keindahan yang terikat syariat sebagai prinsip pengkaryaan. Bab 4 pula memfokuskankesusasteraan Islam dan transformasi peradaban, yakni fungsi sastera sebagai wahana pemerkasaan nilai, pembinaan akal budi, serta pembentukan masyarakat beretika. Beberapa bahagian turut menonjolkan tokoh dan gagasan utama yang memacu wacana sastera Islam moden, antaranya sumbangan Sayyid Qutb, Mohammad Qutb, dan khususnya Naguib al-Kilani-pelopor yang menegaskan kesatuan tauhid, dakwah, dan seni dalam novel serta karya kreatif Perbincangan tersebut memperlihatkan kesinambungan tradisi, keluasan tema, dan kedalaman misi kesusasteraan Islam di medan realiti sosial.Dari sudut metodologi, setiap bab mengimbangi hujah normatif-nilai (wahyu, syariat,akhlak) dengan sejarah idea dan bukti teks, termasuk penjelasan kedudukan sastera dalam Islam yang mempersyaratkan keindahan yang beradab serta kebenaran yang membimbing. Naskhah ini juga menegaskan keunggulan al-Quran sebagai sumber estetik dan petunjuk yang melampaui bandingan, sambil menginsafkan pembaca terhadap batas retorik dan penolakan terhadap pemalsuan artistik.